Nerecunoscătorii lui Brâncuși

RAS PAMFLET —  Se spune că facerea de bine și fu… de mamă sunt cam același lucru. Nu știu cine a fost creatorul anonim popular care a inventat acest truism înspre luminarea generațiilor viitoare despre comportamentul social, da’ subscriu întru totul la cele spuse de autor. Câtă dreptate avea, dom’le !

Carevasăzică o desemnezi pe Irina Rimes, care nu-i orișicine, orice s-ar zice, că doară o știu toți maneliștii din Ferentari până-n Cucieții din Deal, ca ambasador al Zilei Brâncuși să promovezi oleacă de cultură de aia de-i zice elitistă în rândul generației feisbucisto-instegramiste, ca să nu-i lași să moară de foame pe amărâții ăștia care se ocupă cu arta, că talent să cânte și ei niște manele pe la nunti ca să caștige un ban cinstit n-au, și-ți sar în cap toți acești telectuali de doi bani că de ce desemnezi o manelistă să-l reprezinte pe Brâncuși… Poftim recunoștință !

Adicătelea te apuci să-l promovezi pe neisprăvitul ăla de Brâncuși, care un lucru util nu s-o priceput și el să facă  – barem o tigaie de piatră -, numa’ aiureli de tot felul. Uite, de exemplu, „Masa tăcerii”. La ce-i bună ? Nu-i vorbă, președintele Iohannis o încercat și el sărcau’ să-i dea o utilitate când s-o așezat cu curu pe scaun, da’ crezi c-o putut ? Vezi de treabă ! Distanța de la scune la masă e prea mare, că Brâncuși ăla nu știa să măsoare, și degeaba pui șaorma pe masă, că nu ajungi la ea… Apoi, amărâta aia,”Cumințenia pământului”. Arată de parcă e speriată de moarte c-o s-o bată bărbatu-su cu biciul, ca pe minora aia gravidă din Suceava… Ce sa mai spun de „Coloana infinitului”… O țeapă când mai groasă, când mai strâmtă, care nici scară n-are să-l poți sui pe condamnat în vârful ei… Bașca nici nu-i ascuțită măcar. Lucru de mântuială.

Trebuie să recunoașteți că, spre deosebire de artă, manelele e altceva… Cica laca cichi cian… Cica laca, cichi cean… Place la lume, dom’le ! Like-uri milioane, reclamă căcălău și bani fără număr ! Meserie adevarată, nu cârpăcelile alea ale lui Brâncuși !

Și dacă ți-e milă de hartiștii ăștia de doi bani și vrei să-i scoți din foame, te atacă helita telectuală: nu ești demn să-l reprezinți pe Brâncuși ! Auzi dumneata !

Când s-o apucat Cioloș, săracu’, să cumpere pentru țară pe amărâta aia de Cumnințenie, câți telectuali or scos un ban să dea pe ea ? I-o pus barem un helitist un leu pe frunte ? Haida de ! Nimeni, dom’le ! Toti telectiualii ăștia helitiști și-or vârât capu-n nisip și-or făcut pe niznaii !

Acu’, dacă or venit maneliștii să-l scoată din foame pe Brâncuși, toți hartiștii lu’ pește prăjit și telectualii de doi bani or urlat ca din gură de șarpe că nu-s demni să-l reprezinte.

Atâta nerecunoștință mai rar !

© Alex Hatta

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s