O boală 50% ciudată

RAS UMOR — Pe neașteptate, o boală curioasă s-a instalat în casa soților Truță. Întâi s-a îmbolnăvit Zenovia, apoi, de la ea, bărbatul, Gigi Truță !

M-am interesat și, după unii specialiști, misterioasa boală s-ar lua prin unde. Urmează o teorie întreagă a frecvenței oscilațiilor, a electromagnetismului, dar nu intru în amănunte, întrucât nu am competența necesară.

Prin unde, de unde, de neunde, boala i-a prins în ghearele ei nemiloase pe soții Truță.

Spuneam că prima manifestare a apărut la Zenovia, care în trecutul nu prea îndepărtat a absolvit niște cursuri de statistică, prin corespondență. Ce legatură există între boala Zenoviei și statistică se va vedea.

Totul a început într-o seara, când Gigi lipsea de acasă si l-a căutat personal un amic cu numele de Petrică. Când soțul a revenit la domiciliul conjugal, Zenovia, în loc să-i comunice că l-a căutat Petrică, i-a vorbit astfel:

— Gigel, te-a căutat un bărbat cam 60% brunet și 40% cărunt.

— Ce bărbat ? s-a interesat Gigi, neluând în seamă procentele.

— Unul galben la față, adică 80% galben, 20% negru. O fi bolnav, săracul. Păi, dacă sângele unui om are 45 de părți elemente globulare și 55 plasmă, precis plasma ăstuia are mai mult de 10% săruri și mai puțin de 90% apă. Ia gândește-te, ce cunoștință, ce prieten ai tu care întrunește 100% aceste condiții ?

— Dacă nu te-aș cunoaște femeie serioasă, m-aș fi gândit că te-ai încurcat cu un felcer uman. Tu în viața ta n-ai știut expresii de astea…

— M-am încurcat cu Tutankamon. Gândește-te cine poate fi tipul.

— 70% nu știu, 30% nu-mi dau seama, a răspuns Gigi, nesesizând ca a început să se exprime și el în procente.

— Ia să te mai ajut, s-a oferit Zenovia. Unul care are la ochiul stâng circa 8% albeață.

— Să mor 100% daca știu, s-a jurat Gigi.

— În fine, nu știi, dă-l încolo, o să revină el… Nu ți-e foame, bărbate ?

Gigi a vrut să se exprime cu vorbe obișnuite, dar cineva, o forță supranaturală, i-a ordonat să răspundă:

— Îmi e și nu prea îmi e. Adică 50% cu 50%.

— Am să te servesc cu o porție redusă 50%. Ți-am făcut o supă, trăsnet: 80% apă, 10% proteine naturale conservate, 5% bulion de pasăre, 5% hidrat de carbon. Revin 45% glucide și 5% etc. pe cap de locuitor. Pentru că dintr-un plic mâncăm doar noi doi. Felul doi, îți dau friptură la tavă.

— Defalc-o, i-a cerut Gigi, ritos.

— Păi, friptură la tavă: 30% carne, 50% slanină și 20%… tavă !

— Pune de mâncare, a hotărat Gigi. Am timp o ora să iau masa. Zece minute au trecut și înseamnă că mi-a rămas 90% din total. Dă fuguța…

*

Îată, așadar, cum au apărut primele semne ale ciudatei boli, care a pus stăpânire pe ei ca tusea pe fumător și artroza pe genunchiul meu stâng.

Zenovia și Gigi nici nu mai realizau gravitatea situației. Discutarea fiecărui eveniment familial, a fiecărei întâmplări cotidiene, în procente, devenise pentru ei un mod firesc de exprimare.

Nu mai știu cum a evoulat până la urmă boala soților Truță, deoarece am evitat orice contact cu ei, de teamă să nu mă molipsesc și eu. Când voi afla lucruri noi, le voi face publice.

Dar, deocamdată, le zic din inimă: „Adio și n-am… 45 !”

SURSĂ: Dan Gr. Mihăiescu, O boală 50% ciudată

În căutarea umorului pierdut, Editura Sport-Turism, 1983

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s